The Gender Paygap (Nieuwsuur; in Dutch)

Wakker vrouwelijk kracht aan op persoonlijk niveau, niet door betuttelende wetgeving

Wat kun je het beste doen om een samenleving te creëren waarin vrouwen veel beter tot hun recht komen? Om vrouwen te helpen carrière te maken en de gender pay gap weg te nemen? In Nederland is brede overeenstemming over het feit dat we veel te winnen hebben als vrouwen meer hun vleugels uitslaan. Niet alleen voor vrouwen is dat goed, ook de maatschappij als geheel profiteert van deze beweging.

Maar over de wijze waarop dat realiteit kan worden, lopen de meningen uiteen. Hoe wil je vrouwen de plek geven die hen toekomt? Als we - van bovenaf –  wetten, regelingen en quota opleggen, bieden we vrouwen halfbakken garanties om een plek aangeboden te krijgen en daarvoor een eenzelfde beloning te ontvangen als hun mannelijke collega's. In het huidige tempo duurt het volgens het World Economic Forum bovendien nog 170 jaar voor vrouwen net zoveel verdienen als mannen.

Als we èchte verandering willen realiseren, dan is het effectiever om op persoonlijk niveau de talenten en vaardigheden van vrouwen veel verder uit te diepen. Op die manier maken vrouwen op eigen kracht stappen waarvan ze niet durfden te dromen. In Elske’s Young Lady Business Academy ziet zij het voor haar ogen gebeuren:  jonge vrouwen zetten de schroom van zich af, laten de scepsis van hun omgeving achter zich en ontwikkelen een kracht, die door geen wetgever te evenaren is. Dat is de manier om vrouwen te helpen en een samenleving te bespoedigen die profiteert van hun talenten en werkkracht.

Dezelfde discussie zie je rond gelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Help je vrouwen – alweer van bovenaf – met het implementeren van een wet die goed onderhandelen overbodig maakt? Mooi op papier, maar in de praktijk slechts symboliek. Ook hier is het ‘van onderaf’ bijbrengen van onderhandelen als “life skill” effectiever, onder meer omdat ze deze vaardigheid in de rest van hun carriere en leven kunnen inzetten.

Experts zijn het er zelfs over eens dat dat vrouwen door hun communicatieve vaardigheden en sociale antenne, in aanleg betere onderhandelaars zijn dan mannen. Echter, opvoeding en culturele verwachtingen, weerhouden hen ervan deze kwaliteiten voor zichzelf in te zetten. Wies ziet in haar Women In Negotiation-programma dagelijks dat zodra deze mindset-blokkades wegvallen, carrières opbloeien en salarissen drastisch verbeteren.

De vlam van typisch vrouwelijke kracht dient niet getemperd te worden door algemene wetten, maar juist aangewakkerd te worden door ontwikkeling op persoonlijk niveau.

 

Elske Doets en Wies Bratby (14/05/18)

 

https://nos.nl/nieuwsuur/video/2230530-reportage-en-gesprek-de-ijslandse-aanpak-volgen-of-niet.html